Waarom ik steeds weer voor broccoli kies

Gepubliceerd op 8 januari 2020 om 16:01

 Waarom ik steeds weer voor broccoli kies.
 
Broccoli...... je lust het of je lust het niet.....

Zo eenvoudig is het.   Alleen wanneer je het niet lust is het wel erg jammer want je ontzegt jezelf er heel veel mee.

Broccoli is meer dan zo maar een groente.

Broccoli bevat ontzettend veel vitaminen en mineralen en is rijk aan betacaroteen en andere antioxidanten die alvast ontstekingsremmend werken en beschadiging van lichaamscellen kunnen voorkomen.
Het is caloriearm en een van de meest vezelrijke groenten. Het beste kan je broccoli wokken of stomen om de maximum aan eigenschappen te bewaren. Rauw is broccoli moeilijk te verteren door ons systeem.
Het beschermt tegen allerlei soorten kankers, hart- en vaatziekten, remt slechte cholesterol af, verlaagt de kans op een beroerte met 10 %, heeft een gunstig effect op de opname van calcium en bepaalde stoffen in broccoli zouden mogelijk de aftakeling van het geheugen en dementie kunnen afremmen.


Daarnaast hoort broccoli thuis bij de kruisbloemige groenten samen met bloemkool, paksoi, radijsjes, boerenkool, Chinese kool en spruiten.

De kruisbloemigen bevatten allemaal de stof DIM en dit helpt om de oestrogeenbalans in je lichaam te ondersteunen.

Daarom is dit het krachtvoer bij uitstek wanneer je in de overgang bent.

   Broccoli  kan nog meer goed doen voor je lichaam :

1 Wie dacht dat alleen melk een weldaad voor de botten is, heeft het mis. Volgens onderzoekers van de Universiteit van East Anglia zit er een stofje in broccoli, sulforafaan, dat de afbraak van kraakbeen in gewrichten tegengaat en artritis voorkomt.

2 In een onderzoek dat onlangs in wetenschapstijdschrift The Journal of Agricultural and Food Chemistry werd gepubliceerd is te lezen dat het eten van broccoliroosjes de productie van thioredoxin stimuleert. Deze stof beschermt je hartcellen.

3 Ga voor groen om je spierpijn te verzachten. Uit een studie in het Britse tijdschrift Journal of Nutrition blijkt dat vitamine C kan helpen om je spieren sneller te laten herstellen na een intensieve training. Laat je niet gek maken door sinaasappels: een portie broccoli bevat een stuk meer van de ADH (zo’n 148%) vitamine C. 

4  Uit een onderzoek van het Amerikaanse Department of Agriculture blijkt dat personen die dagelijks 24 gram vezels binnenkrijgen (ongeveer een kleine stronk broccoli) 90 kcal extra konden eten zonder daarvan aan te komen. dus eet meer en weeg minder

5 Deze tip ga je vast en zeker onthouden: de magnesium in broccoli houdt je geheugen scherp, ontdekten onderzoekers van de Chung Hua University in China. Combineer met een kop koffie voor een onmiskenbaar scherp brein.

    
En wat zeker een feit is  vergeet niet de stam ook te gebruiken.  Hier kan je heel fijne extra's mee doen.  O.a. kan je er pesto van maken.


Zo, misschien kan je jezelf nu herprogrammeren om toch voor broccoli te kiezen.

Bij mij staat het steevast 1 keer per week op de menu en vooral wanneer ik geen tijd heb om uitgebreid te koken.


Karin


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.