De misvatting rond koolhydraatarm.

Gepubliceerd op 2 februari 2020 om 15:37

De misvatting rond koolhydraatarm.

 

Je leest het overal, koolhydraatarm eten, voor de ene publicatie is het DE manier om goed te eten voor de andere zit er een grote waarschuwing bij dat er een risico aan verbonden is om te eenzijdig te eten.

 

Wat is nu eigenlijk de juiste informatie?

 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn een verzamelnaam voor alle soorten suiker maar toch is er duidelijk verschil tussen de soorten koolhydraten.

 

Koolhydraten zijn de energie voor je lichaam. Je vindt ze terug in pasta, brood, rijst, suiker, fruit, aardappelen, groenten,  maar evenzeer kan je deze overvloedig terugvinden in snoep, gebak, koekjes en frisdrank.   Koolhydraten bestaan uit één of meerdere glucose eenheden en deze glucose wordt gebruikt als brandstof voor het lichaam.  Het is een snelle en makkelijk op te nemen brandstof voor ons lichaam.   Maar het lichaam heeft niet veel koolhydraten nodig om te kunnen functioneren.  Het kan even goed de nodige energie halen uit vetten en dus zo zelf  glucose aanmaken in de lever.

 

Welke soorten bestaan er?

 

De snelle koolhydraten

Ofte de enkelvoudige of simpele koolhydraten genoemd.  Wanneer je deze eet of drinkt  stijgt je suikerspiegel meteen en heb je het gevoel dat je meteen meer energie hebt; dit is echter van korte duur.  Daardoor gaat je lichaam meteen in actie om insuline aan te maken  om het suikergehalte naar beneden te krijgen.

Het gevolg is dat je snel weer honger krijgt en zin krijgt om iets te eten.  Te veel snelle koolhydraten kunnen leiden tot een te hoge cholesterol, een te hoge bloeddruk en overgewicht.  Dit komt omdat zij belangrijke bronnen zijn van glucose.  We hebben wel  een bepaalde hoeveelheid glucose  nodig om ons lichaam te laten functioneren  maar te veel is nu eenmaal teveel  en dan wordt de overtollige glucose opgeslagen  als vet.

 

Vbn : snoep, koekjes, gebak, frisdrank en vruchtensappen,  rijst, brood, pasta, ijs, ontbijtgranen zoals cornflakes, muesli en cruesli,  fruit en gedroogd fruit,  suiker, stroop en honing.

 

 

 

De complexe koolhydraten

Dit zijn  gezonde koolhydraten en worden veel trager opgenomen in het lichaam.  Hierdoor komt de glucose veel trager in de bloedbaan terecht en duurt het ook veel langer alvorens deze helemaal is opgebruikt als energie.

Zoete aardappel, groene groenten, peulvruchten, noten, zaden, en volkorenproducten bevatten trage koolhydraten.

 

Bladgroenten (sla, spinazie, boerenkool,….),  tomaten, noten,  sperzieboontjes,….. bevatten dus deze trage koolhydraten.

Wanneer je producten met trage koolhydraten eet samen met eiwitten en vetten wordt de glucose nog  trager opgenomen in je lichaam en dit geeft een langer verzadigd gevoel en verkleint daarmee het  risico op overgewicht.

 

Dan is er nog voeding die geen koolhydraten bevat :

Vlees, vis, gevogelte, schaal- en schelpdieren, oliën en eieren.

Max.3  x vis of vlees per week voor ongeveer 100 gr volstaat om een goed evenwicht te realiseren.

Daarnaast kan je zonder problemen tot 8 eieren per week eten ( tenzij je arts je om medische redenen anders adviseert).

 

 

Het is aan te raden om zo gevarieerd mogelijk te eten en je maaltijden ruim te voorzien van  voeding met een complexe koolhydratenstructuur.

 

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid koolhydraten om gewicht te verliezen is 50 tot 75 gram en om op gewicht te blijven tussen de 75 en de 100 gram koolhydraten wie zware arbeid verricht of  intens sport mag de hoeveelheid koolhydraten opvoeren tot 150 gr.

 

Dit betekent dat je met ongeveer 600 gram groenten per dag ruim je hoeveelheid goede koolhydraten binnen krijgt en met nog 2 stukken fruit per dag,  die ook de voorraad vitaminen nogmaals aanvullen, kan je ervan op aan dat je een evenwichtig eetpatroon opbouwt.

 

Als je dan nog een  handvol noten en zaden eet per dag  en wat zuivel ben je  helemaal voorzien van de nodige energie dat je lijf nodig heeft om optimaal functioneren.

 

 

Koolhydraatarm betekent dus niet, dat je zo goed als geen koolhydraten mag eten, maar dat je de samenstelling van je maaltijden afstemt op de energie die jij nodig hebt.  

Eén ding is een vaststaand feit……. Je kan nooit TE VEEL groenten eten,  zeker als je de keuze maakt uit de lijst met groenten met een lage koolhydratenindex.  

Daarnaast zijn er een aantal producten die een plaats verdienen in je wekelijks voedingsschema:

  • Kikkererwten (1 kopje kikkererwten bevat 11 gr eiwitten, 10 gr vezels en is dus reeds 1/3de van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels en ze zijn tevens rijk aan calcium
  • Havervlokken
  • Zoete aardappel (bevat heel veel vezels)
  • Butternutpompoen (rijk aan Vit.E – goed voor een gave huid)
  • Bonen (bevatten veel eiwitten en ijzer en kunnen dus goed vlees vervangen)
  • Quinoa is eigenlijk een zaad en dus glutenvrij, maar met de voordelen van granen
  • Linzen zijn laag in calorieën en hoog in vezels en ook een goede vleesvervanger
  • Erwten omwille van het Vit.A, C en K gehalte

 

Als je je nu afvraagt wat je best kan eten,…….. weet dan dat je keuze niet moet vallen op  de snelle koolhydraten………

Dat kost je alleen maar veel energie en bezorgt je op lange termijn kilootjes die je eigenlijk niet  hoeft.

 

Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.