Gezonde vetten

Gepubliceerd op 1 april 2020 om 11:29

Vetten of vetarm?  That ’s the question.

We zijn bang gemaakt voor het gebruik van vetten.  Vetten zouden ons dik maken en slecht zijn voor hart- en bloedvaten.  Mede daardoor zijn we de afgelopen 30 jaar steeds minder vet gaan eten.  Met als resultaat : de helft van de bevolking is te dik en het aandeel hart- en vaatziekten in de totale sterfte is onder vrouwen het hoogst.  Er sterven dus meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan iets anders.

Inmiddels is er veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat bepaalde vetten gezonder zijn dan we  altijd gedacht hebben én dat niet vetten maar suiker en geraffineerde koolhydraten de veroorzakers zijn van zowel overgewicht als hart- en vaatziekten.

Hormonen zijn de sleutel tot je gezondheid.

De belangrijkste hormonen in een vrouwenlichaam zijn op basis  van cholesterol.  Jouw cellen maken op basis van cholesterol het hormoon pregnesolone aan dat op zijn beurt kan worden omgezet in andere steroïde hormonen.  Hieronder valt ook cortisol.  En dat heb je nodig voor je energieniveau.  Cholesterol is een onmisbare bouwstof voor het vrouwenlichaam (de juiste dan toch).  Onthou dat een vet- of cholesterolvrij dieet een pure aanslag is op je gezondheid.

 

We worden vet van suiker, niet van vet.

Het lijkt tegenstrijdig maar vet maakt niet dik. The New England Journal of Medicine beschrijft een onderzoek tussen 3  verschillende diëten.  Het bewijst tevens dat calorieën tellen grote onzin is, want inderdaad, veten bevatten calorieën.  Daarom is het belangrijk om het verschil te kennen tussen gezonde en ongezonde vetten. 

 

Ongezonde vetten : transvetten en geoxideerde vetten :

Van transvetten is bekend dat ze wél de kans op een hartaanval verhogen.  Ze belasten de lever en betekenen niets als bouwstoffen voor ons lichaam.  Transvetten ontstaan bij het hard maken van vloeibare, plantaardige oliën (margarines,sauzen en soepen, droge koffiemelkpoeder,….).  Margarine en halvarine zijn sterk bewerkte producten op basis van meestal zonnebbloemolie.  Ze zijn synthetisch samengesteld en je lichaam herkent ze niet als voedsel.  Vermijd ze dus.  

Transvetten zitten ook in gefrituurde producten, plantaardig vast frituurvet zit er vol mee.  Dus helaas geen chips of zoutjes.  Alleen gefrituurd in kokosvet is aanvaardbaar voor ons lichaam.

Geoxideerde vetten ontstaan bij te heet bakken of frituren, dit kan je beter helemaal vermijden.

 

 

De minder gezonde onverzadigde vetten : omega6  vetten zijn de vloeibare vetten bij kamertemperatuur.  Omega6 vetzuren eten we doorgaans te veel, denk aan zonnebloemolie en maïsolie.  Te veel omega6 kan leiden tot ontstekingsreacties in je lichaam.  Probeer deze tus te elimineren uit je voeding.

 

De gezonde verzadigde vetten :  zijn dierlijke vetten, vlees, kaas, roomboter,…  maar ook palmolie, kokosvet en cacaoboter bevatten verzadigd vet.  Verzadigd vet kan niet oxyderen en is daarom geschikt voor te bakken en te braden.  Kokosvet, Ghee en zelfs roomboter zijn prima hiervoor.  Gebruik ze met mate met als voorkeur kokosvet.

 

De super gezonde onverzadigde vetten Omega3

De omega3-vetten zijn belangrijk voor de gezondheid, er worden tal van positieve eigenschappen aan toegeschreven zoals juist het voorkomen van hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, ontstekingen en zelfs depressies.  Omega3 wordt ook wel eens hersenvoedsel genoemd, je hebt het nodig om je hersenen actief te houden.  Er zijn meerdere onderzoeken die een relatie aantonen tussen depressiviteit en te weinig omega3-vetten eten.

 

5 goede reden om gezonde vetten te eten :

  • Je belangrijkste hormonen worden aangemaakt op basis van cholesterol dat je deels moet krijgen door het eten van gezonde vetten.
  • Hart-en vaatziekten zijn de grootste veroorzakers van sterfte onder vrouwen. Omega3 vetten voorkomen deze ziekten.
  • Aantoonbare relatie tussen de consumptie van vette vis en het voorkomen van depressie.
  • Gezonde vetten zijn grotere energieleveranciers dan koolhydraten.
  • Als je meer gezonde vetten eet, raak je eerder verzadigd en heb je minder behoefte aan suikers en geraffineerde koolhydraten.

 

Wat eten we dan?

 

Eet veel onverzadigde vetten zoals olijven, ongezouten noten, walnootolie en vette vis.  Vette vis is zeker aan te raden, laat daar absoluut geen twijfel over bestaan.  De wetenschap is het erover eens dat de voordelen van de aanwezige omega3 vetzuren vele malen groter zijn dan de nadelen.  Daarnaast is vette vis de beste voedingsbron van vitamine D, nodig voor sterke botten en een goede immuniteit.

 

Eet regelmatig avocado : dit is een uitstekende bron van gezonde vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen, goede koolhydraten (bevat een speciaal type suiker (mannoheptulose) en dit onderdrukt de uitscheiding van insuline ( gewone suiker stimuleert dit).  De vrucht is bijzonder voedzaam en verzadigend en levert tevens vezels en vit.E, Kalium, B, foliumzuur en avocatine B (volgens bepaalde studies heeft deze stof hoge kankerwerende eigenschappen).

 

Wees niet te zuinig met gezonde vetten, je hebt ze nodig voor de opbouw van je cellen.

 

Karin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.