Hier neem ik je mee naar de meest gestelde vragen.

Ik hoop dat je hierbij al een zicht kan krijgen op dat wat jou bezig houdt.

Voor meer informatie ben je natuurlijk van harte welkom bij mij.

 

# FAQ 1 : Hoe weet ik wat ik nodig heb?

Wanneer je erover denkt om je voedingspatroon te veranderen dan kan het wel eens zijn dat je overweldigd geraakt door het immense aanbod van manieren van eten. Noem het een dieet of een hype, maar het komt er eigenlijk op neer dat je systematisch een wijziging gaat implementeren voor de rest van je leven.

Wat jij nodig hebt is natuurlijk heel persoonlijk en hangt ook af van momenten en periodes. In een heel stressvolle periode heeft je lichaam meer ondersteuning nodig dan wanneer je in een rustige periode vertoeft( vakantie bijvoorbeeld).

Om zicht te krijgen op de reactie van je lichaam op je voeding moet je echt wel jezelf een tijdje analyseren.

Hoe doe je dat dan?

Maak een overzichtje van wat je allemaal eet en drinkt en ervaar hoe je lichaam werkt. Blijkt het dat je regelmatig een energiedip of concentratiegebrek ervaart dan zal je waarschijnlijk toch teveel (verborgen) suikers hebben opgenomen waardoor je suikerspiegel te fel schommelt.

Dit is een uitgelezen moment om dan ook bij te sturen in de voeding die je tot jou neemt, of toch zeker nog beter de etiketjes te lezen op de producten die je gekocht hebt.

 

 

# FAQ 2 : Moet ik mij dan gaan verdiepen in voedingsleer?  

Het is niet de bedoeling  dat je je door een jarenlange opleiding gaat worstelen alvorens je jezelf bekwaam zou voelen om de keuken in te duiken.

Waarschijnlijk ben je meer specialist ter zake dan je zelf beseft of wil toegeven.

Jij weet als geen ander wat jouw lijf nodig heeft en hoe het reageert op voeding.

Je gezond boeren verstand weet dat verse groenten en fruit van bij ons de rode draad zijn.

Maar wat dan met het hele koolhydratenverhaal?

Dat is weer een ander gegeven.   Je voelt je goed of je voelt je niet goed wanneer je koolhydraten eet.   Zo simpel kan het zijn.  Maar velen beseffen vaak niet dat bepaalde reacties van ons lichaam komen door te veel snelle koolhydraten.  En dan komt het spook alweer te voorschijn!  Snelle koolhydraten?????  Zijn er dan ook trage???  Ja dat is zo…….. in mijn blog   kan je hier meer  over lezen : https://www.simpelwegkarin.eu/blog/394396_de-misvatting-rond-koolhydraatarm

Of via Google kan je hierin al gauw wat duidelijkheid krijgen om te beseffen  wat het verschil is.

Waarom heb je dan een discussie met de weegschaal, last van bepaalde aandoeningen of zo weinig energie

Omdat je toelaat dat jouw  brein in de valkuil van misleiding en valse informatie valt.  Je gelooft alles wat je ziet en hoort.   Het is jammer dat de marketing hier zo’n misbruik maakt van de werking van de psychologie van het brein.

Alle reclamefilmpjes over alle mogelijke ongezonde dingen (die meestal wel super lekker zijn) gebruiken of moet ik zeggen misbruiken de wetenschap  over het brein om te kunnen verkopen.  En het werkt  nog ook.

De grote, machtige voedingsindustrie wil op zo’n kort mogelijke tijd, zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld slaan uit hun productie.   Dat dit op termijn ten koste gaat van de gezondheid van de kopers maakt niet zoveel uit.  Daar staat dan weer een andere industrie voor te wachten om hier en oplossing voor te bieden.  Dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht maar daar komt het wel op neer.

Wat doe ik met deze info?

Wat jij kan doen is jezelf trainen in het lezen van etiketten die op alles moeten plakken wat je in de winkels kan kopen.  Daar zijn gelukkig dus de regeltjes voor opgemaakt.  Maar dat betekent nog niet dat je alles feilloos kan ontdekken.  Neen,  ook hier weer loert het gevaar van misleiding om de hoek.  Er zijn maar liefst 151 schuilnamen voor SUIKER zonder dat het woord suiker zelf vermeld wordt.

Dus ja…… hier is een klein beetje voorstudie voor nodig.   Maar eens je jezelf hierin hebt bekwaamt,  zal je vanzelf beter keuzes gaan maken en de producten kiezen die echt voldoen aan wat jij nodig hebt. 

Het kapstokje voor suiker : alle producten waarin ‘ose, stroop, honing, nectar  in voorkomt zijn vormen van suiker.

Eveneens het lijstje van de E’s eens overlopen en producten kopen met zo weinig mogelijk toevoegingen. 

Er zijn verschillende soorten additieven die gebruikt worden in de voeding : kleurstoffen, bewaarmiddelen,  voedingszuren, antioxidantia, emulgatoren, smaakversterkers,…… deze duiden er allemaal op dat het product dat je vast hebt industrieel bewerkt werd.

Goeie raad…… probeer deze zoveel mogelijk in het rek te laten liggen en ga voor zo veel mogelijk onbewerkt.

Als je met deze twee  facetten al rekening kan houden ben je al keigoed bezig.

 

#FAQ 3: Hoe krijg ik mezelf zo ver om echt  te veranderen?   

Veranderen is altijd een moeilijke ……. En vaak denken we dat we verandert zijn maar bedriegen we eigenlijk onszelf.

Als je beslist om minder suikers te gaan gebruiken en je daar ook resoluut voor gaat…… heb je vaak toch nog de neiging om jezelf een klein geschenkje te gunnen….. want ja…… je doet het toch goed.

En daar schuilt nu net het gevaar.   Dan denk je ééntje….. en ach ééntje is geentje dus dat  tweede zal het nu ook niet maken…….. FOUT!!!!!

Deze twee kleine guilty pleasures maken het nu net wel…..

Er zijn trukjes om jezelf te overhalen om NIET toe te geven aan deze kleine zonden.  Alleen zo kan je jezelf verder op het pad van gezonder krijgen.  Discipline is een noodzaak.   En jawel ook jij HEBT discipline, anders had je nog niks gerealiseerd in je leven….. toch?

Welke trukken dan?

In eerste instantie, wanneer je een hongergevoel hebt is dit vaak een signaal van dorst.  Drink een groot glas water en eet  (nog)niets.

Blijft het geknor van je maag je parten spelen?  Neem dan een gezonde snack.  Een beetje Griekse yoghurt of een stukje fruit zijn perfect hiervoor.

De verschroeiende keuze maken voor de kast: hoe doe je dat…… wanneer je zin hebt om toch voor de chocolade te gaan…… maak dan meteen een opmerking naar jezelf….. NEE! Dat  doe ik echt niet of gebruik de 5seconden regel en neem die appel!

Je zal je achteraf veel beter voelen.

 

#FAQ 4 :Moet ik mezelf verplichten om anders te gaan eten?  

Moet ik op dieet?

Ai dat doet pijn……. Er is niks zo erg als een dieet.  Dit is een  negatieve instelling want di-eet wil zeggen niet eten (of toch niet eten dat wat jij  zo graag eet).  Dus nee …….. dat gaan we echt niet doen.

Wat dan wel?

Het is de bedoeling dat je gaat uitzoeken welke voeding jij lekker vind EN die goed voor je is….. dus je gezond verstand gebruiken is de manier.   Je WEET dat snoep, chips en dergelijke ongezond voor je zijn dus daar kan je met jezelf afspraken rond maken.   Het wordt wel iets moeilijker wanneer je zin krijgt in een soepje….. ga dan ook heel bewust kijken wat er op de kant en klaar soepjes verpakking vermeld staat….. zitten er verborgen suikers in, of E’s; neem ze dan niet.  Maak  zelf een lekkere soep met veel groenten (zelfs uit de diepvries) en drink hiervan dan tussendoor……

Je zal al snel voelen dat dit beter voelt, in je hoofd en in je lijf…..

 

#FAQ 5 : Hoe lang moet ik dit volhouden?   

Met deze vraag ben je al verloren.   Er is geen eindpunt.  Neen, de bedoeling is dat je een andere visie krijgt over eten en dat je dit ook voor de rest van je leven gaat toepassen.  

Mag er dan niets meer veranderen?

Natuurlijk toch wel.  Want ook jij verandert in de loop der tijden. 

Je metabolisme verandert en dan dien je je voeding ook aan te passen.  Maar als je jezelf heel goed leert kennen en voelen is dat in de toekomst geen probleem.  Dan weet je instinctief te reageren op voeding.  Je wordt de expert in jezelf zijn.

 

# FAQ 6 : Wat als ik naar een feestje moet?    

Is dat een moeilijke? 

Wat is er belangrijker voor jou?  Dat je toegeeft om eens buiten de lijntjes te kleuren en daarna jezelf enkele dagen helemaal beroert te voelen?  Of  durf  je voor jezelf opkomen en dank je wel zeggen tegen al die ongezonde dingen die voorbij komen? 

En nee…….  Bedanken om te gaan is GEEN OPTIE!!!!!

Wanneer je op restaurant wordt uitgenodigd is er altijd de mogelijkheid om even te onderhandelen of je een aangepaste versie van het menu kan krijgen en niemand zegt dat je dat weliswaar overlekkere brood MOET  opeten.  Je kan het gerust aan iemand anders doorgeven  of laten staan voor wat het is.   In Portugal is dat makkelijk….. ze zetten je allerlei amuses en brood  voor je neus en als je er van eet komt het extra op de rekening.  Dus als je daar nee zegt nemen ze het gewoon weer mee terug naar de keuken.  Dat kan je hier ook vragen…. Om het weg te nemen.

Daarnaast zijn er nog manieren om jezelf te beschermen…… eet bijvoorbeeld al iets op voorhand voor je vertrekt dan ben je geen uitgehongerde leeuw als je aankomt op het feestje en zal het je makkelijker vallen om de voorbijkomende hapjes te negeren.

Kies er ook voor om enkele grote glazen water te vragen naast je toch wel verdiende glaasje champagne (hopelijk een zero dosage )of een ( niet te zoete )cava of een glaasje wijn.

En bedenk…… geniet van het gezelschap en de mooie dingen die je kan zien op het feestje.

Je zal er meer aan hebben als je de dagen nadien heerlijk kan terugdenken aan de fijne contacten  en de complimenten die je hebt gekregen omdat je er geweldig uit zag zonder jezelf ellendig te voelen…….

 

 # FAQ  7 : Hoe kan ik snel gezonde maaltijden maken?   

Wat is snel?  Voor de ene is een uurtje keukenarbeid geen moeite en voor de ander is een maximum van 20 minuten een vereiste……

Het hang allemaal van het beestje af.

Maar om de gulden middenweg te kiezen, gezonde voeding vraagt toch wel een beetje tijd….. gewoon al uit respect.

Het snelste is en blijft natuurlijk een kant en klaar product in de oven schuiven  of de microgolfoven maar daar willen we nu net vanaf.

Soep is en blijft de kampioen in snelheid.  Groenten in de pan water en bouillon en smaakmakers aan de kook brengen, eventueel mixen en klaar.  En ja zelfs de groenten uit de diepvries zijn aanvaardbaar.  Ze werden op de juiste moment geoogst en op de juiste manier verwerkt en op  de juiste temperatuur ingevroren.  Wel even op de verpakking kijken of het puur groenten zijn zonder bewerking.

Maar kies je er toch voor om vers te werken, maak er dan een ontspannen moment van.  Geniet van de tijd die je bezig bent met het schoonmaken van de groenten, en het gekozen gerecht klaar te maken.  Eigenlijk kan je dit ritueel al beginnen met het uitzoeken van je gerecht en je boodschappen doen.  Een zoektocht naar net die mooiste groentjes en de juiste bijprodukten om een heerlijke maaltijd te voorzien waar je samen dan heerlijk van kan genieten.  Een pure verwennerij voor je smaakpapillen.

 

# FAQ 8 : Waar vind ik mijn inspiratie? 

Dat hang natuurlijk van je eigen creativiteit af.  Sommige zielen hebben een uitgesproken voorkeur voor bepaalde producten en anderen zijn een wandelende database wat inspiratie betreft.

Maar op Mr. Google vind je alvast een immens aanbod van gerechten en als je weet waar je op moet letten hoeft dit geen inbreuk te zijn op jouw gezond eten principe.  In tegendeel er zijn best heel veel leuke gezonde gerechten en tips te vinden van andere  good food freaks….

En natuurlijk zijn er onze bekende gezond eten goeroe’s of de samengstelde gezonde  voedselpaketten  die jouw vraag ruimschoots beantwoorden.

De stelregel is natuurlijk, kies voor veel groenten en wat fruit, beperk de inname van snelle koolhydraten, en gebruik geen suikers of suikergerelateerde producten.  De toevoeging van gezonde vetten maken het gerecht compleet natuurlijk.

Lees meer over gezonde vetten in mijn blog :

https://www.simpelwegkarin.eu/blog/419441_gezonde-vetten

 

# FAQ 9 :  Wat kan ik doen tegen vermoeidheid?  

Vermoeidheid kan een duidelijk signaal zijn dat je de verkeerde voeding tot je neemt.  Dat je lichaam veel te veel inspanningen moet doen om dit verwerkt te krijgen en  dus ook de nodige  stoffen niet op de juiste plaats kan krijgen.

Met een detoxkuur kan je jezelf uitzuiveren of met een periode van vasten.  Dit kan  op verschillende manieren gebeuren en je kan best uittesten  wat voor jou het beste werkt.

Na een uitzuivering kan je dan starten met een suikervrij(er) voedingsplan.

Het feit dat je vaak last hebt van een middagdipje wijst erop dat je nog teveel (al dan niet verborgen) suikers  gebruikt.  Enkele simpele trukken om dit op te vangen als je toch zin hebt in iets zoets : Trakteer jezelf op een heel lekker kopje koffie of thee met een beetje kaneel…… Kaneel is een natuurlijke zoetmaker die ervoor zorgt dat je geen pieken krijgt in je suikerspiegelbalans. 

 

# FAQ 10 :  Heeft anders eten invloed op mijn gemoedstoestand?   

Eten kan heel zeker invloed hebben op je gemoedstoestand.

Kijk maar naar emo-eten.   Wanneer je je niet goed voelt in je vel, onzeker of angstig bent zal je de neiging hebben om naar zoete of hartige en ongezonde dingen te grijpen.   Denk maar aan de drang naar chocolade of de plof op de bank met een grote zak chips omdat je in een dipje zit.

Deze ongezonde vette en of suikerrijke middelen geven je dan een instant feel-good  boost maar dat is geen lang leven gegeven.  Neen, even vrolijk je hiervan op en al heel snel slaat de emotie terug om.  En dan verlang je  opnieuw naar een beetje troost en ga je opnieuw op zoek naar iets lekkers.

Dat zorgt ervoor dat je afhankelijk wordt(lees je kan er verslaaft aan worden) van wat je in je mond stopt of eerder propt en dus kom je in een vicieuze cirkel terecht.   Dan wordt het moeilijk om hier weer uit te geraken.

Ben je niet beter waard?

Bedenk dat je maar één keer leeft en het leven heeft nu eenmaal zijn ups en down’s .

Dus wanneer het eens even tegen zit……. Maak dan een havermoutpannekoekje ipv van een koekjes en doe er wat verwarmd  rood diepvriesfruit op en snoep dit….. je zal jezelf achteraf veel beter voelen en jezelf geen schade hebben toegebracht.

 

# FAQ 11 : Wat met mijn medicatie?  

Voeding heeft wel degelijk  invloed op medicatie.   Wanneer je in een gezond, op jou afgestemd eetpatroon stapt geef je je lichaam alles mee om alles wat je eet of inneemt  op de juiste manier te verwerken.  Zo gaan ook je darmen beter werken en zal je de nodige stoffen voor een optimale werking beter kunnen opnemen.  Dit kan dan ook tot gevolg hebben dat de medicijnen die je moet nemen beter hun werk kunnen doen en dus zelfs de dosis zou kunnen moeten worden aangepast.

Wanneer je afhankelijk bent van medicatie is het zeker en vast een must dat je je huisarts op de hoogte brengt van je nieuwe voedingspatroon zodat deze de juiste opvolging kan maken wat jouw medicatie betreft.

Het zou niet de eerste persoon zijn  die bijvoorbeeld bij diabetes type 2 zijn medicatie tot een minimum kan herleiden  door aanpassingen in het voedingspatroon.

 

# FAQ 12 : Moet ik naar Portugal komen om effectief de ommekeer te realiseren?   

Moet?  Niks MOET in het leven.

Maar je kan.  Het is een opportuniteit.

Wat is het doel van een retreat in Portugal?

Je kan er zonder bekommernis jezelf op toeleggen en focussen op de dingen die moeten veranderen.  Je hebt hier geen enkele reden om een excuus te verzinnen om niet over iets na te denken, om een oefening niet te doen.  Neen, je kan in alle rust en  onder een stralend blauwe hemel met je voeten in het zwembad of in de Atlantische Oceaan werken aan wie je bent en wat jij nodig hebt om optimaal van je leven te kunnen genieten. 

Nog te vroeg?

Geen nood we kunnen reeds online starten en als het voor jou goed voelt dan ben je welkom als mijn gast in Portugal.

Meer info?    Bekijk het gerust op de website.

https://www.simpelwegkarin.eu/aanbod

 

# FAQ 13 : Hoe kan ik dit volhouden? 

Volhouden is een uitdaging op zich.

Er zullen momenten zijn waarop je zonder nadenken doet wat je moet doen.  Maar er zullen zich ook heel wat andere momenten voordoen.

Een traktatie van collega's, een feestje, een dipje ...... het zijn allemaal situaties die bij het leven horen.

Ook al geef je toe aan de verleiding..... GENIET ER DAN VAN !!!!

En ga morgen gewoon verder met je plan.

Van altijd NEE te zeggen wordt je niet vrolijk.  En ooit kom je op een punt waarop je met de glimlach nee zal zeggen,

gewoon omdat je weet dat je lijf er niet blij van wordt van die traktaties.

Geloof me....... er is leven na koffiekoeken......